Cum sa alegem SPF-ul potrivit si cum sa il folosim ?
superradu2022-07-14T11:26:26+03:00Nu mai este un secret faptul ca lumina solara provoaca degenerari la nivelul pielii, arsuri, riduri, pete si chiar cancer. Toti dermatologii considera cremele de protectie solara nu sunt doar un accesoriu de luat cu noi in vacanta, alaturi de costumul de baie, ci mai degraba o necesitate in fiecare zi din viata noastra, daca ne dorim sa fim tineri si sanatosi cat mai mult timp. Haideti sa vedem de ce este important sa cunoastem tipurile de creme de protectie solara si sa le si folosim in functie de necesitatile noastre, facand o alegere constienta!
Dupa tipul de ecran pe care cremele de protectie il contin pentru contracararea efectelor razelor UV, acestea se clasifica in 3 categorii: ecrane de protectie fizice, chimice si hibrizi, care le contin pe amandoua. Va puteti da seama ce tip de ecran constituie cremele urmarind lista de ingrediente. Imediat sau foarte aproape de primul ingredient, veti observa foarte usor cand este vorba despre ecranele fizice, prin prezenta dioxidului de titan sau oxidului de zinc. La cele chimice este putin mai complicat, dar cu putin exercitiu si cu ajutorul google, le puteti identifica imediat (avobenzone,oxybenzone, octinoxate, octisalate, etc). In general sunt printre primele ingrediente si daca nu vedeti deloc prezenta oxidului de zinc sau dioxidului de titan, atunci puteti trage concluzia clara ca sunt ecrane de tipul chimic. Este posibil sa identificati atat mineralele cat si ingredientele chimice, care denota o crema de protectie hibrid.
Acum sa clarificam ce inseamna SPF. Stim sigur ca un SPF inalt este bun. El reprezinta in principiu atat calitatea, cat si timpul de actionare a ecranului de protectie, in stransa legatura cu tipul nostru de piele, care in Romania, deoarece predomina un fototip III, in general poate sa reziste in mod natural 10-20 de minute la soare, fara a fi daunata. Multi doctori dermatologi spun ca un SPF 30 este optim, blocand 97% din razele UV, in timp ce SPF 50 blocheaza 98%, iar SPF 100 blocheaza 99%. Nici SPF 15 nu este rau, blocand 93% UV. Practic trebuie sa inmultiti timpul de protectie naturala a pielii cu Factorul de Protectie Solara (SPF), iar rezultatul reprezinta timpul cat sunteti protejat. In teorie. In practica, se recomanda reaplicarea constiincioasa a SPF-ului, mai ales la plaja.
In timpul verii, in viata de zi cu zi, chiar si atunci cand mergem la serviciu intr-un birou de exemplu, tot avem nevoie de protectie, pentru ca lumina soarelui ne prinde pe strada, in autobuz, in masina, etc, iar fotonii sunt in aer, chiar si la umbra. De asemenea, sa nu uitam ca exista o radiatie emanata de tehnologii precum, telefonul mobil, ecranele computerelor, televizoare, care emana lumina albastra numita HEV (high energy visible light)care ne poate afecta cel putin tenul, de aceea se recomanda folosirea unui SPF 30cu spectru larg in fiecare zi din viata noastra. Este bine sa avem in vedere aplicarea ecranului de protectie, nu doar pe fata, dar si pe urechi, gat, ceafa, decolteu si chiar brate si picioare, in cazul in care sunt dezgolite. Medicii dermatologi insista macar pe partile superioare ale corpului si atentie, parfumul poate sa produca arsuri sau alergii sub influenta soarelui. Deci mai bine ar fi sa aplicati crema cu protectie solara si apoi sa aplicati parfumul pe piele. Unii dermatologi spun ca locul potrivit pentru a aplica parfumul este fie in par, sau pe haine, dar nu pe piele, si mai ales, nu pe piele in timpul verii, pentru ca poate provoca alergie sau pete!
Este bine de stiut faptul ca desi efectele negative ale razelor electromagnetice sunt anulate de ecranele de protectie, nu s-a constatat un deficit de vitamina D la oamenii care au aplicat ecrane solare.
Pro si contra cremelor de protectie cu ecran fizic si/sau chimic
Ecranele exclusiv fizice bazate pe minerale – contin dioxid de titan si oxid de zinc care actioneaza ca niste oglinzi pe suprafata pielii si resping razele UV.
Pro – ofera protectie instanta cu spectru larg UVA, UVB; sunt foarte bine tolerate de catre pielea sensibila, nu produc iritatii, foarte potrivite pentru pielea afectata de rozacee, sunt tolerate bine de pielea acneica, nu intra in piele, doar stau la suprafata. Sunt foarte potrivite pentru copii, fiind non-alergenice. Exista si creme cu nano-particule de minerale, care sunt mai elegante ca si textura.
Contra – dau un aspect albicios.
Ecranele solare exclusiv chimice – contin compusi organici precum avobenzone,oxybenzone, octinoxate, octisalate,etc, care produc o reactie chimica, absorband razele UV si transformandu-le in energie calorica pe care o emana mai apoi.
Pro- au o textura foarte eleganta, se intind bine si nu lasa urme pe suprafata pielii, penetrad-o foarte bine; sunt mai necostisitoare;
Contra- au nevoie de timp (20 min) pentru a incepe sa actioneze; pot fi iritante pentru piele si ochi; avand in vedere ca absorb lumina si o transforma in caldura degajata la nivelul pielii, nu sunt recomandate persoanelor afectate de cuperoza sau rozacee; exista riscul mai mare de iritatie in special pentru tenurile uscate, din cauza concentratiei de elemente chimice mari pentru a obtine un spectru larg de protectie; pot sa incarce porii tenurilor grase; atunci cand stam in lumina directa, trebuie sa le reaplicam frecvent deoarece lumina solara produce descompunerea filrelor de protectie;
Nu uitati si de asa numitul after-care, de dupa expunerea la soare! Medicii recomanda contracararea efectelor radicalilor liberi cu ajutorul antioxidantilor. Cremele cu vitamine A si E, dar si sucurile naturale din fructe, ceaiurile si multa apa, vor garanta o piele sanatoasa si hidratata.
-
Epilare definitiva Axila
100 lei -
Epilare definitiva Mustata
50 lei